Zingeving bij Psycholoog Zaandam – Danielle Swart

Je wilt het wel loslaten, maar het laat je niet los

Je wilt het wel loslaten, maar het laat je niet los. Het is steeds moeilijker voor je om te begrijpen waarom je dit allemaal doet. Wat het betekent. Hoe jij het betekenis kunt geven. Gaandeweg de stroom van gedachten kun je makkelijk alles in twijfel trekken: elke keuze die leidde tot je leven tot hiertoe. Dat maakt je onzeker, je zoekt, voelt je misschien verloren, alsof de vloer wegviel. Je begrijpt eigenlijk ook niet meer waarom je het allemaal doet. Je doet het wel, tuurlijk, maar het gaat niet makkelijk meer en je krijgt er al helemaal geen plezier meer van. Van niks niet. En zolang je in deze kluwen van vragen ronddoolt, valt er geen land met je te bezeilen.

Je krijgt geen antwoord van jezelf of je omgeving

Het zijn niet de vragen noch de onderwerpen die je zo eventjes bij het avondeten bespreekt. Daarbij zijn ze te serieus voor je en sta je maar moeilijk open voor goedbedoelde, vaak oppervlakkige adviezen.

Maar ja, het gaat niet ‘slecht’

Lastig, temeer omdat het niet ‘slecht’ gaat; je bent niet depressief, hebt geen burn-out, er is niks ‘ergs’ aan de hand in je leven. Dus je hebt ook een beetje het gevoel dat je niet moet zeuren. Vooral omdat je omgeving je aangeeft dat je geen reden hebt om je zo te voelen. Maar ja… jij hebt ook niet om al die vragen en twijfels gevraagd. Sterker nog: je wilt er vanaf. Maar het laat je niet los.

Zingeving, zingevingsvraagstukken, ze zijn belangrijk

De vragen waarmee je zit zijn eigenlijk de Belangrijk Vragen die iedereen zich bij tijd en wijlen zou moeten stellen. In plaats daarvan vallen we al te gemakkelijk in het ritme van alledag en zijn we allang blij even niet te hoeven denken aan het einde van de dag. Gemak. Dat alles blijft zoals het is. Raar eigenlijk als je bedenkt dat het leven van een zinvol leven een van de grootste bronnen van geluk is. Bij een psycholoog kun je terecht met je vragen. Niet dat die klinkende antwoorden heeft; natuurlijk niet, maar een psycholoog gaat je helpen opnieuw de zin te vinden in en van je leven. In gesprekken, maar ook met opdrachten, analyses en leesvoer, krijg je inzicht in de zaken die voor jou écht belangrijk zijn, waar je écht werk van moet maken. Je ziet beter wat de mist in je leven is, de afleidingsmanoeuvres, de rookgordijnen en de vaste patronen in je denken en doen. Zo overzie je de puzzel weer, je krijg stukje voor stukje opnieuw richting en hervindt ook weer het plezier in de dingen, de vreugde die jouw leven je geven kan.

Zingevingsvraagstukken dagen het leven uit

Wie zichzelf de vragen stelt die jij je stelt, zet een kier open voor grote veranderingen. Je durft jezelf in twijfel te trekken. Je deinst er niet voor terug om in de spiegel te kijken en jezelf de vragen te stellen waarvan het antwoord misschien niet even veilig, rustig of makkelijk is. Dat je dat doet en kunt, heeft waarde. Het is eng, maar waardevol. En dat je de kier openzet voor grote veranderingen, wil nog niet zeggen dat die ook automatisch het gevolg zijn. Dat hoeft helemaal niet. Misschien leer je beter begrijpen waarom je je leven leeft, krijg je hernieuwd waardering voor de keuzes die je maakte en herstel je het contact met jezelf. Waarmee ik maar wil zeggen dat de vragen die je stelt, mooie, dappere en vooral waardevolle vragen zijn.

Een plezierig en zinvol leven

In onze gesprekken help ik je structuur aan te brengen, de zin van de onzin te scheiden en je te leren waar vaste denkpatronen je in de weg zitten. We komen tot scherpe formuleringen, duidelijkheid en gaan confrontaties niet uit de weg. Dat is hard werken, het gaat niet vanzelf. Het is ook niet vrijblijvend, je committeert je aan een proces dat jij tot een goed einde gaat brengen. De ervaring leert dat cliënten met zingevingsvraagstukken sterk gemotiveerd zijn er uit te komen en in staat zijn hun leven op een heel zinvolle en plezierige manier te leven. Juist omdat het niet vanzelfsprekend is, en juist omdat het soms moeite kost om het hoe, wat en waarom te begrijpen; juist daarom vind je misschien wel meer zin in jouw leven.

Contact

Benieuwd wat ik voor je kan doen? Neem telefonisch contact op via 075 – 75 72 636 of vul het contactformulier in.