Reintergratie in Zaandam met Danielle Swart

Je wilt wel werken, maar…

Werk is belangrijk: voor je inkomen, een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen en als zinvolle invulling van je leven. Maar, voor jou is het lastig. Je bent vastgelopen en hebt een tijd ‘thuisgezeten’. Hoewel je graag weer aan de slag gaat, is het ook eng; onbekend terrein. Hoe weet je maat te houden? Hoe weet je wat je kunt? Hoe geef je vorm aan wat je wilt? Hoe voorkom je dat je niet in oude patronen valt? En hoe help je je werkgever jou te begeleiden. Niet eenvoudig en voor veel cliënten een grote drempel.

Begeleiding is belangrijk

In bijna alle gevallen is goede begeleiding noodzakelijk om succesvol te re-integreren. En als je dat met een psycholoog doet, kun je dat doen in breder perspectief. Je hebt namelijk meerdere doelen die allemaal even belangrijk zijn. Snel weer aan het werk, is er eentje. Maar ook: gezond blijven werken; zonder in oude patronen te vervallen. En, in de meeste gevallen, de vraag: ‘wat wil ik eigenlijk met mijn werk?’ Het zijn onderwerpen die niet los van elkaar staan en aandacht verdienen terwijl jij, in een voor jou geschikt tempo, weer aan het werk gaat.

Over de balans

Er zijn heel veel redenen waardoor je tijdelijk ‘uit de running’ kunt zijn: van rugklachten en rsi-klachten tot somberheidsklachten of een burn-out. Bij terugkeer is het werk belangrijk, én de plek van je werk in jouw leven. De balans. Het plezier, de vreugde, de energie. En hoe je werk in de pas blijft met andere belangrijke aspecten van je leven: je gezin, sport, tijd voor jezelf, noem maar op. Niet alléén het terugkeren naar werk is belangrijk; maar juist de kwaliteit van leven, met daarin plezier in werk als essentieel onderdeel.

Vinden van je tempo

Veel cliënten zien daar nog het meest tegenop: hoe voorkom ik dat ik meteen wordt meegesleurd in de drukte van alledag? Het is moeilijk voor jezelf te bepalen wat je wel en niet kunt, vaak kom je er na afloop achter dat je te snel ging – en dát wil je nu juist voorkomen. Werken met een re-integratie psycholoog geeft je het inzicht vooraf een goede inschatting te maken. Daarbij dwing je, in de begeleiding, af dat je stil blijft staan bij je ontwikkeling. Dat je een stapje terug kunt doen om te zien wat er met je gebeurt, en een tandje terug kunt nemen als dat nodig is.

Groeien in je werk

In het proces zul je nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Manieren om bij jezelf te komen, om ruimte te vinden en zorgvuldige keuzes te maken. Manieren om jezelf te ‘checken’. Manieren om om te gaan met collega’s, leidinggevenden. En manieren om te blijven leren. Met het proces van re-integreren, leer je eigenlijk hoe je op een gezonde manier werkt aan je werk. En dat is natuurlijk bijzonder waardevol, voor jou, je gezin en familie én je werk.

Contact

Benieuwd wat ik voor je kan doen? Neem telefonisch contact op via 075 – 75 72 636 of vul het contactformulier in.