Psycholoog Zaandam

Over Danielle Swart

Om te helpen

Ik wilde mensen helpen. Dat is in de kern waarom ik dit vak uitoefen. Daarbij vind ik het onderwerp erg interessant en ben ik even verwonderd als nieuwsgierig en gefascineerd van mensen. Ons. Jij en ik. Waarin we verschillen, waarin we hetzelfde zijn. Waarom iets pijn doet bij de een en niet bij de ander. Waarom het leven soms zo zwaar kan zijn, of waarom sommige onderwerpen zo moeilijk te bespreken zijn. Allemaal even boeiend.

Meer dan een klacht alleen

Ik kon niet meteen gaan studeren; vanaf mijn vijftiende werk ik in allerhande banen. Het moest in de avonduren, tussendoor, op overtuiging en wilskracht dat dit vakgebied mijn vakgebied zou zijn. Dat is gelukkig zo gebleken, maar het ging niet vanzelf. Al tijdens de opleiding viel me op dat vanuit wetenschappelijk en klinisch oogpunt elke vraag of klacht geïsoleerd wordt en precies omschreven. Dat levert hele goede kaders en handreikingen op die door diezelfde wetenschap soms te makkelijk als wet worden gezien. Geen enkel mens staat op zich. Niemand is alleen maar zijn of haar klacht. En in geen enkel geval kun je je cliënt terugbrengen tot zo’n ‘eenzijdige’ beschrijving. Het leven is rommelig. Bijna niks is eenduidig. En cliënten hebben veel meer in te brengen dan hun klacht.

Mijn eigen stijl ontwikkelen

Die brede blik en open houding, gecombineerd met diep respect voor mijn cliënt, een gevoel van gelijkwaardigheid en een directe, eerlijke aanpak, waren eigenlijk al vanaf het begin de kernpunten van de manier waarop ik mijn praktijk wilde inrichten. Oh ja, want zoveel was me ook wel duidelijk: ik wilde voor mijzelf werken.

Eigen praktijk

Zoals gezegd, ik heb altijd gewerkt. Dat begon in recruitment, bij een uitzendbureau, waar ik van intercedent, projectleider werd en later ook regiomanager. Een mooie loopbaan die me uiteindelijk zo weinig tijd buiten het werk gaf, dat ik het liever voor gezien hield. Ik wilde wel in opleiding blijven natuurlijk. Vandaar dat ik overstapte naar een functie als relatiebeheerder en beleidsmanager van een zorgverzekeraar. De laatste paar jaar heb ik daar een eigen bedrijf in zakelijke dienstverlening bij. Ik vind de vrijheid én verantwoordelijkheid van een zelfstandig ondernemer heel plezierig.

Je helpen op jouw manier

In mijn eigen praktijk wil ik cliënten helpen op een betrokken, warme en professionele manier die uitgaat van de hele mens. Waarin we vanuit kracht werken. Waar cliënten zich op hun gemak voelen en waar je de inspiratie en de handvatten krijgt om zelf weer verder te kunnen.

Neem contact met mij op

Heb je nog vragen of wil je meer weten over mij en mijn psychologenpraktijk? Bel of mail gerust even naar Psycholoog Zaandam.