Gezinshulp in Zaandam met psycholoog Danielle Swart

Wanneer in gezinstherapie?

Elk gezin heeft zo zijn problemen, conflicten en onderlinge spanningen. Die overwin je samen, met respect en liefde voor elkaar. Hoe zwaar het soms ook kan zijn, er is een basis die het gezin bij elkaar houdt. Hoe stormachtig de ruzies soms ook klinken, er is een veilige omgeving waar iedereen rust vindt; geborgenheid, kracht en liefde. Hoe weet je nu of jullie situatie ‘gewone akkefietjes’ zijn of dat er meer aan de hand is. Veel gezinnen aarzelen heel lang voordat ze hulp zoeken. Logisch ook want, ‘het hoort er nu eenmaal bij’ en ‘elk huisje heeft zijn kruisje’. Toch is mijn advies in alle gevallen: zoek hulp. Dat je hier aan het kijken bent, je je zorgen maakt, je actief op zoek bent naar antwoorden op vragen – het zegt echt genoeg. Genoeg in ieder geval om je vragen eens aan een gezinstherapeut voor te leggen. In een kort gesprek, of een mailtje, kun je veel duidelijkheid krijgen over je situatie en wat gezinstherapie zou kunnen betekenen. Het is één gesprekje, één telefoontje en je geeft jezelf er zo veel rust en duidelijkheid mee…

Als je gezin geen rust geeft

Er zijn spanningen, misschien voelen gezinsleden zich wel onveilig. Jullie problemen blijven maar terugkomen. Het is zwaar in huis. Alles gaat moeilijk. En niemand noemt thuis meer Thuis. Dat kan overigens heel verschillende redenen hebben: het ene gezin heeft opvoedingsvraagstukken, het ander onveiligheid bij een van de ouders (bijvoorbeeld door drank), en bij weer andere heeft één van de gezinsleden een klacht of probleem dat het gezin helemaal in beslag neemt. In alle gevallen zijn het situaties waarin jullie als gezin even niet meer weten hoe je tot elkaar kunt komen.

Samengestelde gezinnen, specifieke problemen

Vaak hebben samengestelde gezinnen (gescheiden ouders, stiefkinderen en ouders enzovoort) specifieke problemen. Er is geen of weinig gedeeld verleden, autoriteit is niet automatisch, er is pijn en verdriet die soms geen plek heeft gekregen.

Stap één: leren communiceren

Doorgaans bestaat de behandeling uit twee of drie stappen. De eerste stap is heel concreet: jullie moeten weer leren communiceren. Leren luisteren. Vooroordelen opzij zetten. Over je eigen schaduw stappen. Leren praten vanuit je eigen gevoelens. Stoppen met te snelle conclusies. Oftewel: jullie leren de vaste patronen van omgang te doorbreken. Dat is lastig, hard werken, soms best confronterend; maar het is te doen. Het is iets waar jullie mee aan de slag kunnen en waarmee jullie, zo blijkt achteraf, verassend veel resultaat in relatief korte tijd boeken. Er ontstaat een nieuwe situatie van waaruit jullie, als gezin, kunnen groeien.

Stap twee: vinden van verbinding

Als dat gesprek weer mogelijk is, gaan we het over de problemen en vragen hebben waarmee we de behandeling begonnen. Nu is er namelijk ruimte om tot elkaar te komen. De pijn te bespreken, eventuele onveiligheden, beperkingen, zorgen en verdriet. Maar ook: de dromen, wensen en verlangens. Waar willen jullie naartoe? Hoe willen jullie zijn? Wat willen jullie dat het gezin voor je betekent? Wat willen jullie voor het gezin betekenen?

Weer verder met elkaar

Veel gezinnen hebben in deze fase weer genoeg vertrouwen om zelf weer verder te gaan. Jullie hoeven nog niet overal uit te zijn, en jullie zullen in de toekomst nog genoeg moeilijkheden krijgen. Maar jullie kunnen het weer dragen. En jullie hebben weer dat basale vertrouwen en gevoel van veiligheid om het samen te doen.

Contact

Benieuwd wat ik voor je kan doen? Neem telefonisch contact op via 075 – 75 72 636 of vul het contactformulier in.